The short story

Brouwcompagnie Rolling Hills is een toekomstgerichte en creatieve microbrouwerij van de broers Vandermeersch uit de Vlaamse Ardennen met een sterke aarding in streek, geschiedenis en natuur. In deze oeroude streek brouwt een nieuwe generatie terug oude monumenten én hedendaagse creaties – Craft beer, classics en sours uit de Vlaamse Ardennen.

De oude monumenten zijn zure oerbieren zoals ze in onze streek gebrouwen werden sinds mensenheugenis. Met onze nieuwe creaties slaan we een brug tussen de oude en nieuwe bierwereld. Geduld en kennis ontmoeten ontdekkingsdrang en een tikkeltje excentriciteit. Degusteer ons gamma classics en kijk uit naar creatieve uitspattingen.

ICOONTJES - VECTOR FILES WEBSITE-20

Karel: Nestor, zakenman en konijnenkweker in hart en nieren
Edward: Ingenieur, brouwer en druïde tegen wil en dank
Antoon: De stille kracht achter de schermen, sportman pur sang en zelfverklaarde handyman.

story1

Zoek de zeven verschillen

RollingHills_2021_14699

The long story

De kiem van het verhaal ligt bij de nestor van de broers, Karel. Sinds de middelbare schooljaren was hij geïntrigeerd door de rijke geschiedenis van de Oudenaardse brouwerijen en de bijtijds aangename neveneffecten van de consumptie van gerstenat. Het zorgde voor een dankbaar onderwerp van Karels eindwerk in het zesde middelbaar en veel gezellig gebrouw in de keuken van moeder Bernadette (“Detje”).

Vele jaren leutig geroer in potten en pannen inspireerde broer Edward tot de constructie van een thuisbrouwerij om de experimenten naar een hoger niveau te tillen. Deze installatie is van het type HERMS (Heat Exchanging Recirculating Mash System) en werd desgevallend “Herman” gedoopt. Herman is nota bene tot op vandaag te bezichtigen in de brouwerij! Belangrijk detail: hij bouwde de thuisinstallatie samen met jeugdvriend Emmanuel Pêtre, afstammeling van de historische brouwerij Petre Devos (1899-1970). Petre Devos was een monumentale brouwerij in het centrum van Oudenaarde, pionier van het Oudenaards Oud Bruin begin jaren 1900.

Er spookte een mysterieuze mythologie rond de teloor gegane brouwerij, niet in het minst aangedikt door de nostalgische verhalen van vader Pieter “Pietie” Vandermeersch. Pietie en zijn beste vriend Henri “Rietie” Pêtre waren als kind onafscheidelijk en dronken in de jaren zestig als prille tieners hun eerste pinten in de zolders van de oude brouwerij. Het mythische zurig Oudenaards Oud Bruin van Petre Devos kon in die verhalen niet ontbreken.

Zovele wegen konden enkel leiden tot een missie: de reconstructie van het origineel Oud Bruin van Petre Devos. En zo startten Edward en Karel samen met Emmanuel Pêtre de bierfirma Petre Devos Audenaerde anno 2016.

Het vergde drie jaar onderzoek en experimenteren om in 2019 het eerste volume Oud Bruin te produceren. De erkenning voor zowel de klassieke als zure bieren volgde zo goed als meteen met bronzen, zilveren en gouden medailles op de World Beer Awards.

De weg naar Brouwcompagnie Rolling Hills

Het produceren van commerciële volumes gerijpt bier kon echter enkel gerealiseerd worden met een eigen brouwerij. Het vergt jaren geduld, maar vooral een eigen stek om naar believen met melkzuurbacteriën en wilde gisten te werken. Dit zorgde voor het ambitieuze plan om een eigen brouwerij te bouwen.

In het beruchte jaar 2020 was het uiteindelijk zover en startte de opbouw van de installatie met tweedehands machines en tanks uit Duitsland, Polen, Noorwegen, Finland, etc. De ingenieursstudies van Edward werden afgestoft en kwamen dan toch nog van pas!

Na goed een half jaar sleuren, sleutelen en schroeven werden de eerste volumes gebrouwen met fantastisch resultaat. De klassieke bieren doorstonden de test met glans en de voorbereidingen zijn gestart om het arsenaal zure bieren uit te breiden.

Samen met een eigen installatie groeide ook de wil om een actievere rol te spelen in de verschillende “communities” van de streek. De Vlaamse Ardennen begeestert zovelen op ontelbare manieren. De vergezichten, de kuitenbijters, de boshyacinten, de paddentrek, de ontelbare zonsondergangen, de bakovens, de eeuwenoude geschiedenis, de modderbaantjes, de vruchtbare grond, ga zo maar door.

Vennoot van het eerste uur Emmanuel had andere avonturen aan de horizon en besloot die ook aan te gaan. Jongste broer Antoon kreeg zijn terechte plaats naast zijn broers en de brouwerij werd gedoopt tot Brouwcompagnie Rolling Hills, een ode aan de heuvels van de Vlaamse Ardennen op de manier waarop we bier brouwen: een oude ziel met een frisse kijk.